Gröna jobb - sök & hitta hållbara jobb

Vad är egentligen gröna jobb? Dem jobb som kallas för “gröna” är jobb som är inom den gröna näringens sektor. Det kan vara allt ifrån: trädgård, skogsbruk, växtodling, djurhållning men även andra naturberikade arbetsområden.

VAD ÄR GRÖNA JOBB OCH VAD ÄR DERAS PÅVERKAN PÅ EKONOMI?

I FN:s miljöprogram (UNEP) definieras gröna jobb som “positioner inom jordbruk, tillverkning, FoU, administrativa och serviceaktiviteter som syftar till att bevara eller återställa miljökvaliteten”. Med andra ord, miljöjobb är sådana som syftar till att skydda och främja miljön, eller de som överväger deras inverkan på planetens hälsa och strävar efter att minimera den. Enligt International Labour Organization (ILO), denna typ av jobb:

  • Ökar effektiv förbrukning av energi och råvaror.
    Begränsar utsläppen av växthusgaser.
  • Minimerar avfall och kontaminering.
  • Skyddar och återställer ekosystem.
  • Bidrar till anpassning till klimatförändringar.
En annan fördel med dessa gröna jobb är deras effekt på den globala ekonomin. ILO har varnat för att, om inget förändras, kommer tillväxten i framtida sysselsättning att vara otillräcklig för att tillfredsställa tillväxten i arbetskraften i tillväxt- och utvecklingsländer. Däremot, “förändringar i produktion och användning av energi för att uppnå 2 °C-målet kan leda till skapandet av cirka 18 miljoner jobb i världsekonomin”, förklarar ILO i sin rapport World Employment and Social Outlook 2018. Dessa förändringar, syftar till att att följa Parisavtalet och skapa fler gröna jobb. Dessa förändringar kommer att omfatta mer användning av energi från förnybara källor, tillväxt av elfordon och att utföra byggnadsarbeten för att uppnå energieffektivitet i byggnader.

VILKEN TYP AV UTBILDNING KRÄVS?

På grund av det breda utbudet av gröna jobb som finns idag, finns det ingen enskild utbildningsprofil för dem som kallas gröna arbetare. Det är självklart en fördel med gymnasieutbildning, kurser och forskarutbildningar med inriktning mot ekologi, samt andra typer av grön utbildning för att få ett specifikt jobb av miljöspecialisering inom denna sektor.

Personer som arbetar med att designa förpackningar måste till exempel ha kunskap om miljövänliga material. Likaså måste en jurist som är intresserad av att skydda naturen specialisera sig på miljörätt och en ingenjör som vill arbeta inom energisektorn måste specialisera sig på allt som har att göra med förnybar energi, energieffektivitet och koldioxidutsläpp av ekonomin.

HUR SÖKER JAG GRÖNA JOBB?

Att få betalt för att bidra till en sak du tror på är drömmen, vilket bevisas av det ständigt växande antalet unga människor som säger att de skulle ta en lönesänkning för att arbeta på ett hållbart företag eller ett som bryr sig om miljön. Men det stora intresset innebär att det finns stor konkurrens om “gröna” jobb.

Så hur får man ett arbete som räddar världen samtidigt som man tjänar sitt levebröd? Det finns alternativ om du är utexaminerad, för närvarande i skolan eller bara vill hoppa direkt in i en karriär. Här är några tips på hur du hittar rätt roll för dig

  • Gör ett kontoCysel och fyll information om dig själv och att du är intresserad av just gröna jobb. Det är viktigt att du poängterar i din profilbeskrivning att du värderar just gröna företag.
  • På Cysel kan du även dig av filterfunktionen för att söka efter just hållbara jobb/företag. Klicka här för att komma till vår jobb-portal. Väl på sidan skriver du in “hållbarhet”, “hållbart”, “gröna jobb” etc. (Här kan du även välja var i Sverige du vill arbeta samt om det är deltid/heltid som du är ute efter.) När du sedan klickar på sök, kommer du få upp jobb där företagen påstår att antingen företaget eller just din arbetsposition är s.k grön eller hållbar.