Vid 25 års ålder har Hannah Williams ett omfattande CV, även om hon började jobba heltid för bara mindre än tre år sedan.
Sedan 2019 har hon haft totalt fem jobb – där den längsta anställningen är ett helt år.
Ett antal skäl fick henne att lämna dessa jobb. En gång upptäckte hon att ett jobb var annorlunda än det hon anmälde sig till. Andra gånger var det antingen på grund av dålig balans mellan arbete och privatliv eller utbrändhet.
“Det här var under den stora avgången, så jag kände mig lite befogad, eftersom andra människor går igenom det här och de slutar också. Jag har gjort det förut, jag skulle kunna göra det igen, säger hon till CNBC Make It.
Hon är långt ifrån ensam.
Enligt LinkedIns forskning från 2022 ökade amerikanska LinkedIn-användare som bytte jobb med 37 % 2021. Generation Z-arbetare – de födda 1997 eller senare – var de “mest rastlösa”, visade rapporten.
Cirka 25 % av de tillfrågade säger att de hoppas eller planerar att lämna sin nuvarande arbetsgivare inom de närmaste sex månaderna.
En annan undersökning av CareerBuilder 2021 visade att Gen Z-arbetare i genomsnitt skulle spendera två år och tre månader på ett jobb, medan millennials (25 till 40 år) stannade i bara sex månader till.
Det sänder en hel del negativa signaler … Det säger mig att om det blir tufft så kommer du igång.
Amy Zimmerman
Som jämförelse tillbringar Gen X-anställda (41 till 56 år) i genomsnitt 5 år på samma jobb, medan babyboomers (57 till 75 år) stannar på sina jobb i cirka 8 år.
Dagarna av att arbeta för samma företag från början till slut av ens karriär kan vara över – men vad tycker anställningschefer om jobbhoppare? CNBC Make It får reda på det.
Finns det en “sweet spot”?
Även om jobbhoppning är “mer acceptabelt än någonsin” nu, är ett jobbbyte under ett år fortfarande “för snabbt”, säger Amy Zimmerman, chefschef för Relay Payments.
“Det skickar en hel del negativa signaler. Nummer ett, du saknar engagemang. Nummer två, du saknar uthållighet. Det säger mig att om det blir tufft så kommer du igång.”
Zimmerman sa att den så kallade sweet spot för att byta jobb är vartannat till vart tredje år, eftersom det tillåter jobbkandidater att visa att de kan “göra ett åtagande och hedra det.”
Minst 18 månader på ett jobb är acceptabelt, men det kommer att vara “underbart” om en anställning varar mellan tre och fem år, säger Randstads verkställande direktör för Singapore och Malaysia Jaya Dass.
Hur länge ska man stanna på ett jobb? Två till tre år är sweet spot, säger experter.
Hur länge ska man stanna på ett jobb? Två till tre år är sweet spot, säger experter.Klaus Vedfelt | Digitalvision | Getty bilder
“Jag brukar också fråga vilket kalenderår för företaget de arbetade för – det är en av mina personliga favoriter att ta reda på. Jag vill veta om du gick igenom två budgeteringscykler från företaget”, sa Dass.
Vanligtvis kommer företag att budgetera för nya initiativ i början av ett kalenderår, vilket ger nya möjligheter för de anställda.
“De som ser företaget starta projekt och initiativ… få dessa nyckeltal för hela kalenderåret för att producera dem, gå igenom utmaningarna och svårigheterna”, säger Dass och syftar på nyckeltal som företag använder för att mäta anställdas framsteg.
“Du ser fortsättningen och hur någon ser igenom något.”
“Kunskapsdjup” är viktigt
Medan Williams har haft stor framgång när hon jobbar, mötte hon också frågor från potentiella arbetsgivare under intervjuer.
“De är alltid oroliga för att jag ska börja och sedan gå och skruva på dem, vilket är giltigt eftersom det kostar pengar att anställa folk. De är bara oroliga för att jag ska slösa bort deras tid.”
Men Williams insisterar på att det “inte alls är målet” och är stolt över sin arbetsmoral. “Jag slog i marken springande. Så fort jag börjar hamnar jag djupt i ogräset, säger hon till CNBC Make It.
“Folk kommer att säga, du har inte ens lärt dig någonting på två månader. Jag tänker, vad tror du att jag har gjort – jag jobbar åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan med det här.”
Branschexperter inser den möjliga fördelen med att hoppa på jobb vartannat år eller så, såsom smidighet och snabb anpassning till nya miljöer. Men de betonar också vikten av “djupt tänkande”, vilket kommer med en längre tid.
“Jag tror att lönerna som folk tjänar på college nu, särskilt med studielåneskulder och inflation, helt enkelt inte är realistiska längre”, säger Hannah Williams, som har tredubblat sin lön på två år genom jobbhoppning.
“Jag tror att lönerna som folk tjänar på college nu, särskilt med studielåneskulder, och inflation, helt enkelt inte är realistiska längre”, säger Hannah Williams, som har tredubblat sin lön på två år genom jobbhoppning.
Mer om källtextenKälltexten krävs om du vill ha ytterligare information om översättningen